Friday, December 05, 2008

Muzium Arkeologi Lembah Bujang


Lembah Bujang meliputi seluruh kawasan selatan Pergunungan Jerai, meliputi tiga kawasan utama- kawasan bukit Sungai Merbok dan Lembah Sungai Muda serta kawasan pesisiran pantai meliputi daerah Kota Setar, Yan, Kuala Muda dan Seberang Perai. Kajian sejarah dan arkeologi telah membuktikan bahawa sekitar kurun ke 2 hingga 14 masihi Lembah Bujang merupakan salah satu pusat perdagangan utama. Ini terbukti dengan penemuan beberapa artifak penting di Lembah Bujang seperti tembikar celedon, tanah liat, pecahan kaca, manik-manik dan tembikar Persia.

Kuala Sungai Merbok yang terletak di lembah ini, menjadi tumpuan para pedagang tamadun-tamadun awal seperti China, India dan Arab singgah terutama ketika musim angin monsun. Di sini, para pedagang luar ini bertemu dengan para pedagang tempatan terutama dari sekitar Kepulauan Melayu- Srivijaya, Langkasuka, Khmer, Siam dan lain-lain.

Sebetulnya sudah beberapa kali melalui kawasan Lembah Bujang namun tidak pernah punya kesempatan untuk singgah. Dan beberapa minggu yang lalu, abah singgah jua untuk melihat kesan-kesan awal sejarah tamadun Kedah Tua ini, dan kami sempat singgah di Muzium Arkeologi Lembah Bujang yang terletak di Bukit Batu Pahat, Lembah Bujang.

Muzium ini telah dibuka dengan rasmi oleh Sultan Kedah pada 23 Januari 1980. Ini adalah muzium arkeologi pertama yang dibina di Malaysia, di bawah pentadbiran Jabatan Muzium dan Antikuiti Malaysia.


Ia adalah kawasan bersejarah arkeologi yang turut menempatkan Candi Batu Pahat, Candi Pangkalan Bujang, Candi Pendiat dan Candi Sungai Batu.

Untuk ke sana, gunakan lebuh raya Utara Selatan (PLUS) jika anda memandu dari Kuala Lumpur menuju utara ke Kedah. Jika memandu dari Perlis atau Alor Star,Seawal pagi, kami sekeluarga bergerak dari Perlis gunakan laluan ke selatan. Ambil susur keluar ke Sungai Petani. Dari sini, ikut arah jalan ke Merbok. Kemudian, cari papan tanda ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang.

Penemuan beberapa artifak penting di Lembah Bujang dipamerkan di sini seperti manik-manik kaca dan batu dengan berbagai bentuk dan warna yang dijumpai melalui kerja-kerja ekskavasi. Manik-manik ini merupakan bahan-bahan dagangan perhiasan diri, bahan-bahan upacara keagamaan dan mata wang. Ia dibawa oleh pedagang-pedagang dari India.

Serpihan-serpihan kaca pula membuktikan wujudnya perdagangan antara Lembah Bujang dengan pedagang dari Asia Barat terutama dengan orang Arab dan Parsi pada kurun ke 9 hingga 13 Masihi.

Paling menarik perhatian kami tentunya penemuan dua keping matawang Perak dari Dinasti Abbasiyah, zaman Khalifah al-Mutawakkil (847-861H) yang ditemui di Pengkalan Bujang, Mukim Bujang, Kedah yang membuktikan wujudnya hubungan perdagangan antara Tanah Melayu dan Khilafah Abbasiyah sekaligus membuktikan tersebarnya Islam melalui perdagangan.

Turut dipamerkan di luar muzium ialah Perahu Sagor yang merupakan pengangkutan utama yang digunakan oleh masyarakat tempatan untuk mengangkut komoditi untuk dipasarkan di Kuala Sungai Merbok.


Menyaksikan kesan tinggalan tamadun awal, jelas membuktikan kepada kita bahawa orang Melayu dahulu, rajin dan bijak. Mereka rajin dan bijak berniaga sehingga kepualauan Melayu mampu menjadi pusat tumpuan perdagangan oleh kuasa-kuasa besar dunia ketika itu- China, India, Arab.

Harus diingat, berkat kerajinan dan kebijaksanaan merekalah kita hari ini dapat mengecap nikmat Islam dan Iman kerana kita tahu, perdagangan meruapakan salah satu wasilah sampainya Islam kepada masyarakat di seluruh kepulauan Melayu.

Saya terfikir, andai generasi dahulu masih wujud hingga hari ini, mereka tentu geleng kepala dan tersedu melihat generasi muda hari ini yang asyik dengan pelbagai benda yang melalaikan hingga sedikit demi sedikit tanah dan kekayaan yang menjadi milik kita diambil perlahan-lahan. Tidak seperti mereka dahulu yang berjaya menjadikan Tanah Melayu sebagai pusat tumpuan masyarakat dunia.


* Nak upload gambar, tapi line internet kurang baik. Saya akan upload gambar-gambar sekitar lembah bujang, kemudian ya! :)

No comments:

Menukang Arca Hikmah

ASMAUL HUSNA

AL WAQTU KAS SAIF

...MENGHITUNG HARI...

About Me

Pelajar Ijazah Sarjana (Usuluddin dan Pemikiran Islam) UIAM. Boleh dihubungi di ghafirah_idris@yahoo.com dan ym: ghafirahidris

HIWAR

Followers

> Pengunjung <