Sunday, March 08, 2009

PERHIMPUNAN RAKSASA 100 RIBU MANSUHKAN PPSMI (7 Mac 2009)
(Syabas buat semua pejuang dan pencinta bangsa dan bahasa!)


Selepas turun ke Demonstrasi Selamatkan Gaza di Stadium Melawati, Shah Alam tempoh hari, kali ini saya turun lagi ke jalanan, sebagai mahasiswi dan penulis muda, ingin menyuarakan rasa ketidakpuasan hati saya terhadap dasar yang mengorbankan anak bangsa ini. Saya dan Kak Saadiah, teman saya di UIA, tiba di Masjid Negara sekitar 1.30 petang. Lautan manusia berpakaian putih sudah berkumpul di sekitar masjid. Selepas bersolat Zohor secara berjamaah, gelombang rakyat mula bergerak ke Istana Negara. Dari jauh, saya lihat kelibat Dato’ A. Samad Said, Tuan Guru Haji Hadi, Ust. Nasharuddin Md. Isa dan Mat Sabu.

Dalam hujan renyai-renyai, kami sama-sama bergerak dalam gelombang kebangkitan rakyat menentang PPSMI. Anak-anak kecil, wanita, mahasiswa, mahasiswi, kaum Cina, India, golongan tua, yang berkerusi roda, semuanya ingin menyatakan rasa ketidakpuasan hati terhadap PPSMI. Kenderaan yang lalu-lalang turut membunyikan hon dan melambai-lambaikan tangan mereka, tanda merestui dan turut bersama kami.

Separuh perjalanan, saya melihat kelibat Lutfi Ishak dan terus menegur. Turut kelihatan Abang Saifullizan Yahaya, Abang Marsli N.O, Datuk Baha Zain dan Abang Rahimidin. Dan ketika inilah, Abang Marsli N.O menerima panggilan telefon mengatakan FRU sudah melepas beberapa gas pemedih mata. Saya dan Kak Saadiah terus bersiap sedia dengan membasahkan tuala dan kata Abang Rahimidin, dia tidak mahu terus ke depan kerana dia asma.

Mata dan hidung mula terasa pedih dan berair. Seluruh muka juga. Ya. Perjuangan kami ingin digagalkan. Kami terpisah dari kelompok Lutfi dan rakan-rakan lain. Saya dan Kak Saadiah terus berlari mencari tempat untuk berlindung. Suasana kecoh dan kelam-kabut. Semuanya ingin mencari tempat berlindung. Kami terus masuk ke sebuah bangunan (KWSG) dan mencari air. Di situ ramai yang berlindung. Ada seorang anak kecil menangis tidak henti-henti, cuba ditenangkan ibu dan ayahnya kerana pedih terkena gas. Setelah hampir sepuluh minit, keadaan makin reda. Kami keluar dari bangunan dan ingin meneruskan perjalanan ke Istana. Lutfi menelefon bertanyakan keadaan.

Dari jauh kelihatan FRU terus-terusan melemparkan gas pemedih mata dan ramai yang meminta kami berpatah balik ke Masjid Negara kerana sebetulnya memorandum telah sampai di Istana Negara. Sedang dalam perjalanan balik ke Masjid Negara, kedengaran suara-suara riuh yang mengatakan Masjid Negara turut ditembak dengan gas pemedih mata walaupun permit telah diberikan untuk kami berhimpun di sana.

Begitulah kekejaman kerajaan terhadap rakyat yang ingin bangkit secara aman untuk menyuarakan rasa hati.. Selepas pelbagai saluran digunakan, kerajaan masih gagal memahami tuntutan rakyat, maka rakyat turun ke jalanan ingin memberikan mesej kepada kerajaan, KAMI BANTAH PPSMI. Dan beginilah rupanya perjuangan untuk memartabatkan bangsa dan bahasa…


PPSMI sememangnya dasar yang dilakukan tanpa penelitian dan kajian yang mendalam. Setelah tujuh tahun dasar ini dipraktikkan di sekolah-sekolah, ia sememangnya sudah terbukti mengorbankan dan memangsakan pelajar-pelajar sekolah terutama mereka yang berada di luar bandar. Cendekiawan, para intelek, pakar bahasa, para pejuang sastera, penulis-penulis muda, mahasiswa mahasiswi dan seluruh rakyah marhean MEMBANTAH keras pelaksanaan dasar ini namun segala memorandum, kertas kerja dan perundingan dibakulsampahkan pihak kerajaan. Dasar ini tetap diteruskan dengan secara paksaan tanpa mahu mendengar keluhan dan suara rakyat. Benarlah kata Pak Samad Said, mereka ini adalah “pemimpin bertelinga satu dan berlidah dua.”

Tidak ada satu negara maju pun yang berlagak bijak seperti kita. Kesemua mereka menggunakan bahasa sendiri untuk mengajar subjek Matematik dan Sains yang memerlukan pemahaman yang mendalam. Kita ingin memandaikan pelajar-pelajar berbahasa Inggeris, maka kurikulum pengajaran dan pembelajaran harus dikaji dan diteliti semula, adakah ia benar-benar berkesan dan kenapa ia masih gagal memandaikan para pelajar kita, terutama pelajar Melayu untuk berbahasa Inggeris? Bukannya dengan membuat dasar yang akhirnya meranapkan prestasi para pelajar dalam tiga subjek sekaligus, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains. Berapa ramaikan para pelajar sekolah yang telah kita korbankan semata-mata untuk memuaskan hati seorang bekas perdana menteri yang secara semberono memberikan idea untuk dasar ini dilaksanakan?

Bahasa Melayu telah terbukti sebagai bahasa yang kuat.. Bahasa Melayu bukan bahasa sembarangan. Kita telah lama bermula. Kini, penuturnya mencecah hampir 300 juta orang. Kata Datuk Tajuddin (BN) (Adun Pasir Salak) ketika berhujah di UIA dalam forum“Math and Science in English: Building or Destroying the Nation?”yang turut dihadiri oleh YB Salahuddin Ayup (PAS), Shamsul Iskandar (Keadilan), Datuk Hassan Ahmad (GMP) dan Khairul Anwar (PKPIM), kata Datuk Tajudin, Bahasa Melayu hanyalah bahasa perdagangan di zaman Kesultanan Melayu Melaka. In hujah dangkal! Sesiapapun tahu bahasa Melayu merupakan bahasa lingua franca ketika itu dan ia juga bahasa yang sudah pun mengalami proses Islamisasi bahasa. (Islamization of Knowledge) Dan dasar kerajaan hari ini merupakan proses ke arah pensekularan bahasa, seperti tulisan Naquib al-Attaas dalam bukunya Islam and Secularism, proses pensekularan adalah proses menyah-nilaikan sesuatu perkara. Dan ini yang kita tidak mahu terjadi dalam pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains.

PPSMI ternyata adalah dasar yang GAGAL! Ia idea “gila” dan rakyat tengok orang yang membuat dan meneruskan dasar itu “macam orang gila” (meminjam petikan sajak Dinsman yang dibacakan di UIA dalam forum “Math and Science in English: Building or Destroying the Nation?”). Ini terbukti dengan ratusan ribu rakyat turun ke Masjid Negara, Sogo dan Pasar Seni berarak ke Istana Negara untuk sama-sama menyerahkan memorandum kepada Tuanku Sultan, memansuhkan PPSMI. Bukti yang nyata ini sudah cukup jelas bahawa rakyat ingin menghantar mesej kepada kerajaan, KAMI TIDAK INGIN BANGSA DAN BAHASA KAMI TERUS DIPINGGIRKAN!

TUNTUTAN KAMI:
1) Daulatkan bahasa kebangsaan
2) Selamatkan bahasa ibunda
3) Tingkatkan pengajaran Bahasa Inggeris
4) Mansuhkan PPSMI.

No comments:

Menukang Arca Hikmah

ASMAUL HUSNA

AL WAQTU KAS SAIF

...MENGHITUNG HARI...

About Me

Pelajar Ijazah Sarjana (Usuluddin dan Pemikiran Islam) UIAM. Boleh dihubungi di ghafirah_idris@yahoo.com dan ym: ghafirahidris

HIWAR

Followers

> Pengunjung <